Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jako u všeho je pravda někde uprostřed. Někde kamery mohou pomoci. Že jsou ovšem jakékoliv sledovací prostředky snadno zneužitelné je fakt, který se nedá ničím okecat. Absolutní bezpečnost nezajistíme nikdy. Absolutní sledovanost nám ale hrozí.

3 0
možnosti

Je to fakt, ale není to tak jednoduché. Ke sledování něčeho musí být důvod. Pokud například strážník městské policie sleduje v ulicích nějakou pěknou holku, velmi rychle se na to přijde. Pořizuje se totiž záznam, který on nemůže smazat. Jakákoliv databáze je pochopitelně chráněna hesly a vždy lze zpětně dohledat kdo se v čem šťoural. To není jen u státních (obecních) úřadů, ale třeba i v bankách.

0 2
možnosti

Osobně si myslím, že je kamer ve městě také zbytečně moc. Na druhou stranu, považuji je za nejméně nebezpečné. Lidé o sobě daleko více soukromých informací vykecají dobrovolně, třeba na Facebooku, který je snáze zneužitelný a také už hojně zneužívaný. Třeba zaměstnavatel, potenciální zaměstnavatel, banka etc. nežádá záznamy z kamer, jednoduše projede FB profil a velmi dobře ví. Facebook je velký problém, který ale lidé nevnímají.

1 0
možnosti

Facebook je také problém, s tím souhlasím (také na FB se Indect hodlá zaměřit). Kamery jsou ovšem větším problémem, a to z jednoho prostého důvodu- na FB se registrujete dobrovolně a dáváte tam jen takové informace, jaké chcete, zatímco kamery vás snímají bez vašeho souhlasu a často i bez vašeho vědomí.

1 0
možnosti

Tak mě napadlo. Onehdá si na Velkém sněmu tleskal Bártovi. Jestlipak víš, že jeho firma ABL sledovala některé politiky z Prahy 11?   Co na to říkáš? :-)

0 0
možnosti

Už jsem to napsal, ale zopakuji to: Na Bártovi si necením jeho minulosti, ale jeho současnosti. Jinými slovy- uznávám, že v minulosti nebyl dobrým politikem, ale na druhou stranu si cením toho, že teď skutečně pracuje pro společnost.

0 2
možnosti

Prozradím ti tajemství. BIS a další podobné služby, mají poněkud sofistikovanější nástroje než kamerové systémy v ulicích. Jestliže by tě chtěl někdo z takové instituce sledovat, tak jim zkrátka neunikneš do temné uličky v Rokycanech.

2 0
možnosti

BIS jsou břídilové proti těm, kdo chtějí zavést projekt Indect.

1 0
možnosti
Foto

Ehm, a není to důsledkem toho, že lidé se chovají tak, že jiní lidé mají potřebu požadovat kamery, aby s tím něco udělali. Kromě toho kamera samotná není žádným prvkem nesvobody, prvkem nesvobody je až to, jak její záběry KONKRÉTNÍ člověk, město, stát využijí. Pracuji s dopravními kamerami, které pomáhají řídit dopravu. V Praze je jich asi 300. Pomáhají dispečerům se zorientovat v okolí nehod, poukazují na narůstající kolony, ukážou často situace, které by si člověk neuměl ani představit, že nastanou. Mají i videodetekční funkce, upozorní vás na vozidlo, co zastavilo v tunelu, na vyteklou tekutinu.

Kamer v pražském metru je snad 1000. A stále se vyskytují stížnosti, jak to, že nevidí za každý sloup v ražených stanicích. Každý den se vyskytují prosby Policie v oblasti hledaných osob, ztracených osob, pachatelů různých činů. A často jsou tyto kamery úspěšné. Dají se pomocí nich vysvětlit pády do kolejiště, mohou pomoci zastavit vlak. V řadě ulic se lidé cítí s kamerou objektivně bezpečněji. 

V tramvajích, když se řidič nedívá, lidé poškrábou okna, zničí sedačky, posprejují stěny, ukradnou informační tabule. Prostě proto, že se nikdo nedívá. Ani velký bratr. A platíme za tohle, co si způsobujeme sami, skoro denně. Oheň také může podpálit barák, nebo ohřát jídlo. S kamerou je to stejné. Může být užitečná, ale záleží na tom, kdo a jak jí obsluhuje. Takže bych netvrdil, že kamerové systémy jsou zabijákem svobody. Zabijákem svobody jsou lidé, kteří si myslí, že svoboda nemá hranice a mohou si dělat, co chtějí. A těké lidé, kteří naopak zneužijí možnosti jiné lidi hlídat k tomu, aby nad nimi získali moc. To je ale problém lidí, nikoli techniky.

3 2
možnosti

Moje babička. které je 90, říká, že nejbezpečněji se jí žilo za Protektorátu. S každým, kdo se jakkoliv odchyloval od normy, bylo zatočeno a to i preventivně. Co kdyby? V podstatě Váš ideál, že?

5 0
možnosti

Mě to nevadí, že mě někdo natočí jak ven se psem, jdu nakupovat, ne si jdu zasportovat. To může zjistit i jinak bez kamery.

Mnohem zajímavější informace by se o vás daly získat, kdyby vám někdo prohledal popelnici. Obaly od léků, od potravin. Nějaké ty papíry se zajímavými údaji. Taková popelnice toho na vás prozradí víc než se vám zdá.

4 1
možnosti

Taky proto Sedláček pokoutně vynáší odpadky do jiných částí Rokycan a chodí uličkami kde nejsou kamery:-P

2 3
možnosti
Foto

M51i38l26a97n 66K51a43s14l

1. 2. 2013 15:38

Máte vůbec tuchu, kolik zločinů se vyřešilo díky kamerovému systému?? Když je někdo poctivý, nemusí mu vadit, že ho snímá kamera, ale může být rád, že ho chrání.Rv

1 2
možnosti

Mám tuchu. V Británii to byl na každých 1000 kamer celý jeden zločin. Tady se to číslo moc lišit nebude.

2 1
možnosti

Sice to autor poněkud přehnal, použil pár neobratných přirovnání a až směšně patetických provolání, včetně názvu, ale jinak má pravdu.

3 1
možnosti

Mě naopak před domem na parkovišti kamery chybí. Velice často se stává, že nějací studenti se vrací nad ráne vyčerpáni po těžkém nočním studiu a potřebují si na zaparkovaných autech dokázat jací že to jsou siláci. Předpokládám, že kdyby tam byla nějaká kamera nebo aspoň atrapa kamery, tak by je asi tyto silácké nálady, něco si dokazovat, přešly.

2 2
možnosti

U větších firem, hotelů a i u obchodů byl vždy kamerován vchod či  recepce pokladny, atd. kvůli případnému konfliktu nebo nežádoucímu hostu. nebylo to kvůli slušným zákazníkům, ale kvůli zlodějům - stěžujte si spíše na jejich chování, které to zapříčinilo. Tam jsme byli taky všichni kamerováni.

Chápu, že pro člověka z Rokycan to může být jakási nepříjemná novinka, ale ulice v Praze, zejména křižovatky kvůli přestupkům, či rychlosti a důležitá místa jsou kamerována už dávno. Stejně tak obchodní centra, atd. Zloději jsou natočeni kamerou na první křižovatce od místa činu, auta, která ohrožují ostatní, jsou brzy zjištěna a řidič potrestán. Když nám na Silvestra ukradli Jeepa, tak nám ho policie druhý den vrátila. Úspěšnost vyřešených krádeží stoupá rapidně. Takže u krádeží aut je pouliční systém v Praze také velmi užitečný.

Nemyslím si, že autor je paranoidní, ale prostě jen není zvyklý na tyto bezpečnostní kamery v ulicích.

Na jednu stranu může u někoho nastat pocit úzkosti, že přichází o svobodu, na stranu druhou si musíme uvědomit, že tyto kamery nejsou instalovány kvůli nám - slušným lidem, ale právě kvůli těm, kteří naší společnosti škodí! Poděkujme proto jim :-/

4 1
možnosti

Když by se mi někdo vloupal do domu, já ho natočíil na kameru a záběry dal na internet, tak by mě okamžitě zažaloval Úřad pro ochranu osobních údajů, že jsem k tomu od toho zloděje neměl svolení. Přitom když mě kamery šmírují pokaždé, když vyjdu ven, tak je to tentýž zásah do mého soukromí a zcela bez mého svolení.

Mimochodem, já nejsem proti kamerám jako takovým, ale myslím si, že je jich zbytečně moc. Kdyby byly nějaké kamery s nízkým rozlišením (aby to nemohlo rozeznat obličeje) na některých frekventovanějších místech, byl by to podle mě dobrý kompromis. Sledovalo by to dopravní situaci v Praze a nenarušovalo by to tolik soukromí.

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS